Skip links

Omroep Zeeland: Alternatief in de maak voor webwinkels: klanten moeten weer in Zeeland shoppen

Zeeuwse winkeliers weten vaak nog niet de weg op de online markt. Gevolg is dat zij veel omzet kwijtraken aan grote webwinkels. Het nieuwe initiatief Warenhuis Zeeland moet een platform worden voor de Zeeuwse middenstand. Initiatiefnemer Dennis Castel hoopt dat zoveel mogelijk ondernemers zich aansluiten.

Warenhuis Zeeland

Winkeliers kunnen via een app producten toevoegen, foto ter illustratie© Omroep Zeeland

Castel richt zich alleen op ondernemers die een fysieke winkel in Zeeland hebben. “Dus niet een webshop op een zolderkamer. Het gaat om de retailers in onze winkelstraten in steden en dorpen. Die kunnen gaan deelnemen aan het platform.”
Deelnemende ondernemers hebben de mogelijkheid hun assortiment via de website of app van Warenhuis Zeeland aan te bieden. Volgens Castel gelden er voor de deelnemers niet zoveel regels, wanneer een websitebezoeker iets wil kopen. “Het is aan de retailer om te zeggen: dit jurkje is in de winkel op te halen of ik ga het toch versturen.”

‘Ondernemers slecht gedigitaliseerd’

De mensen achter Warenhuis Zeeland kwamen vorig jaar op het idee om zoveel mogelijk Zeeuwse winkeliers onder te brengen op één website. “De Zeeuwse retailer is bijzonder slecht gedigitaliseerd. Dat is wel gebleken in tijden van corona toen alle winkels dicht moesten. Heel veel retailers waren in paniek: hoe kan ik nu van m’n handel afkomen?”
Castel merkte dat veel winkeliers er toen achter kwamen hoe moeilijk het is om een webshop te beginnen en die onder de aandacht te brengen. “Als je op dit moment op zoek bent naar een winterjas. Dan moet je eerst bedenken: in welke stad en in welke winkel? En dan moet je hopen dat al die winkels een webshop hebben om te kijken wat het assortiment van dat stedelijk gebied is.”

Consumenten weer naar winkelstraten

“We kennen allemaal de grote platformen”, zegt Castel. “Daar bestellen we makkelijk en het pakketje wordt soms zondag bezorgd. Daarvan wordt de Zeeuwse economie niet beter. We willen consumenten naar de winkelstraten krijgen.”
De website van Warenhuis Zeeland is nog niet online. De initiatiefnemers hopen de komende tijd zoveel mogelijk winkeliers aan zich te binden.
Deze website gebruikt Zeeuwse Cookies.